Bence ANGRY BIRDS Yeterince Kızdı

        Günümüz çocukları olarak bizler artık bir yaşından itibaren teknolojik cihazları kurcalamaya onlarla vakit geçirmeye başlıyoruz. Önce anne babamızın cep telefonlarının ekran ışıklarıyla başlayan bu tatlı serüven, popüler oyunlarla devam ediyor. Henüz 4 yaşına bile gelmeden kızgın mı kızgın kuşlarla domuz avlamaya, bir ninja kılıcıyla sebze - meyve biçmeye, üzerinde vücudu sabit olup sadece kafası sallanan sürücülerin kullandığı şirin arabalarla dağ-tepe aşmaya, tüm oyuncuların yolunu kaybetmiş biri gibi tatlı tatlı sağa sola koşuştuğu futbol maçları yapmaya başlıyoruz. Tabi serüven asıl bundan sonra  daha da heyecanlı oluyor.

     Artık daha da ustalaşıyor ve daha komleks oyunlar oynama başlıyoruz.  Bu kompleks yapının içerisine biraz mücadele, biraz hırs ve biraz da şiddet giriyor tabi. Artık şirin domuzlar avlamanın yerini insanların av olduğu oyunlar alıyor, ninja kılıcıyla meyve biçmenin yerini gerçek savaş sahneleri alıyor, vücudu sabit durup kafası sallanan şirin sürücülerin yerini kafası hava da uçuşan oyun karakterleri alıyor. 

        Tabi hepsi bu kadar şiddet içerikli değil. Çekişmeli geçen maçlar, rekabetlerin yaşandığı yarışlar da var tabi ki. Ama şunu biliyoruz ki tamamı sanal olan bu platformlarda aslında bizde onların esiriyiz. Biz çocuklar bizlere ne sunulduysa onu yaşıyoruz.  Sahi arkadaşlar yeri gelmişken "Neden oyunlar bize hükmediyor? " ve "Neden bizler oyunlara hükmetmiyoruz?"

  Artık kullandığımız bu cihazlar için bizlerin de birşeyler üretme zamanı gelmedi mi? Bence geçiyor bile... Bakıyorum da dünyaya yön veren bilgisayarcıların tamamının ortak özelliği çocuk yaşta (yani bizim yaşımızda :) bilgisayar kullanmaya, aslında kod yazmaya başlamış olmaları.  

  Ne demişti Steve JOBS "Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretiyor. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı." Aslında geleceğin bilgisayar dünyasında varolmaya devam edecek olan bizler bu sanal platformda bir şeyler üreten bireyler olmalıyız. Ve buna da hemen şuan başlamalıyız. Peki nasıl mı başlayacağız? Aslında bize sunulmuş o kadar çok seçenek var ki, bize  düşen mantık sırasına göre hangisinden başlayacağımıza karar vermek. Bunun cevabını sonraki yazılarımızda  beraber bulalım mı? Ne dersiniz?

   İSTANBUL - 2017