Maker Atölyesi (7-11 Yaş) 

 

       Maker Hareketi (Maker Movement),  Teknoloji ile “kendin yap” kültürünün birleşmesinden oluşan, dünyada hızla yayılan bir bir akımdır. Maker Hareketi kapsamında bir kişi kendine maker diyorsa o kişi maker’dır. Yemek yapmaktan,  model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile yapılan bir model araçtan, 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen her ürün, süs eşyası, takı, oyuncak aslında maker hareketi kapsamında, maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.

    Günümüzde teknolojinin yayılması ve herkese ulaşabilmesi sayesinde, herhangi birşey meydana getirmek çok kolay hale gelmiştir. İnternet sayesinde her türlü kaynağa erişim mümkündür. Böylece yapılmak istenen şeyle ilgili detaylı açıklama, devre şemaları, 3 boyutlu yazıcı model dosyaları gibi materyaller kolaylıkla temin edilebilir. 

        Bu atölye ile öğrencilerin temel fizik kurallarından başlayarak, teknolojinin ve Fen Bilimlerinin ilgilendiği her alana değinebilmek, çeşitli disiplinler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak ve üretime dayalı bir eğitim kültürünü kazanmasını gibi hedefler amaçlanmaktadır. 

        Öğrencilerimiz önce mekanik sistemler ve bu sistemlerde hareket konusundan başlayarak küçük çapta projeler yapmayı öğreneceklerdir. Ardından işin içerisine elektrikli sistemler dahil olacak ve motorlar, elektriğin yapısı gibi temel konuları bitirdikten sonra elektrikle çalışan projeler yapım aşamasına geçeceklerdir. Elektrik konusunun bitmesi ile beraber Elektronik konusu başlayacak ve yeni projelerle robotik konularına hazırlık yapılacaktır. Robotik ve yazılımın temel taşlarından biri olan Algoritma konusuna atölyenin son kısmında değinilecektir. 

        Maker Atölyesi, çocuklarda üretme kültürünü oluşturacak, çeşitli alet ve makinaların kullanımı ile kendin yap kavramının yerleşmesini sağlayacaktır. Günümüz teknolojilerine ışık tutan mekanik sistemlerinin temel prensiplerini öğrenerek, kendi projelerini gerçekleştireceklerdir.

 

 EĞİTİM İÇERİĞİ

 - Mekanik (Mekanik sistemler, basit projeler oluşturma vb.)

- Mekanikte Hareket (Hidrolik sistemler, hareket formları vb.)

- Temel Elektrik (Devre kurulumu, devre elemanları vb.)

- Nasıl Çalışır? (Elektik nasıl üretilir? Barajlar nasıl çalışır? vb.)

- Ürün İnceleme (oyuncak arabalar, kumandalar, bataryalar vb.)

- Temel Elektronik (Makey-makey kitleri, Elektronik nedir? vb.)

- Algoritma Tabanlı Kodlama (Kodalma temelleri ve algoritma)

- Proje Çalışmaları (Maker proje uygulamaları)